ציון ב.
[{דף סח:}]
ציון ג.
[{דף סח:}]
[דף סח: – סט.]
ציון ד (סח, ב), ציון א (סט, א).
גמרא. ההוא עכברא דנפל לחביתא דשיכרא, אסריה רב לההוא שיכרא; אמרוה רבנן קמיה דרב ששת, נימא קסבר: נותן טעם לפגם אסור! אמר להו רב ששת, בעלמא סבר רב: נותן טעם לפגם מותר, והכא חידוש הוא, דהא מימאס מאיס ובדילי אינשי מיניה ואפילו הכי אסריה רחמנא, הלכך נותן טעם לפגם נמי אסור... מתקיף לה רב שימי מנהרדעא: ומי מאיס?! והלא עולה על שלחן של מלכים! אמר רב שימי מנהרדעא, לא קשיא: הא בדדברא, הא בדמתא. אמר רבא, הלכתא: נותן טעם לפגם – מותר, ועכברא בשיכרא לא ידענא מאי טעמא דרב, אי משום דקסבר נותן טעם לפגם – אסור, ולית הלכתא כוותיה, אי משום דקסבר נותן טעם לפגם – מותר, ועכברא בשיכרא אשבוחי משבח. איבעיא להו: נפל לגו חלא, מאי? אמר ליה רב הילל לרב אשי: הוה עובדא בי רב כהנא, ואסר רב כהנא. אמר ליה: ההוא אימרטוטי אימרטט. רבינא סבר לשעורי במאה וחד, אמר: לא גרע מתרומה, דתנן: תרומה עולה באחד ומאה; אמר ליה רב תחליפא בר גיזא לרבינא: דלמא כתבלין של תרומה בקדירה דמי, דלא בטיל טעמייהו. רב אחאי שיער בחלא בחמשין ורב שמואל בריה דרב איקא שיער בשיכרא בשיתין, והלכתא: אידי ואידי בשיתין, וכן כל איסורין שבתורה.
עכבר שנפל לשכר או לחומץ – משערין אותו בששים, שאנו חוששין שמא טעמו בשכר ובחומץ משביח. אבל אם נפל ליין או לשמן או לדבש – מותר, ואפילו נתן טעם מפני שטעמו פוגם, שכל אלו צריכין להיותן מבושמין וזה מסריחן ומפסיד טעמן.(רמב״ם מאכלות אסורות טו, לא)
עכברא דדברא נותן טעם לשבח הוא, שהרי עולה על שלחן מלכים, אבל עכברא דמתא מספקא לן אם משביח בשכר וחומץ או אם הוא פוגם, ולפיכך אם נפל לשכר או לחומץ, בצונן, והסירו שלם, אם לא שהא בתוכו מעת לעת – מותר. אבל אם היה רותח, או אפילו צונן ושהא בתוכו מעת לעת, בין שהסירו שלם בין שנחתך לחתיכות דקות ויכול לסננו במסננת בענין שלא ישאר ממנו בתוכו כלום, בין שנימוח בתוכו לגמרי ונעשה כולו משקה ולא נשתייר ממנו שום ממשות – ניתר על ידי שיהא ששים בהיתר כנגד העכבר. ואם נחתך לחתיכות דקות והוא בענין שאינו יכול לסננו, כגון שנתערב השכר או החומץ במאכל עב – הכל אסור ואין שם ביטול, דחיישינן שמא יפגע בממשו של איסור ולא ירגיש. הגה. ודוקא בשרץ יש לחוש אם נשאר שם שלא יוכל להוציאו, אבל בשאר איסורין אין לחוש.
אם נפל ליין ושמן או לשאר משקין – פוגם בודאי ואין צריך ששים לבטל פליטתו. הגה. ולפי זה, אם נפל לשומן נמי דינא הכי, ויש מחמירים בשומן... ובמקום הפסד גדול יש לסמוך אדברי המקילין.
(שו״ע יורה דעה קד, א–ב)
רב אסר חבית שכר שנפל לתוכה עכבר, ורב ששת מסביר שהאיסור בשרץ הוא חידוש, שהרי גם בלא ציווי התורה אנשים בדלים ממנו מחמת מיאוסו, אלא שהתורה באה ללמדנו שאסור אף על פי שנותן טעם לפגם. בהמשך מובאים דברי רבא הפוסק שנותן טעם לפגם מותר, אך מסתפק בטעמו של רב, האם אסר משום שסובר שנותן טעם לפגם אסור ואין הלכה כמותו, או שסובר שעכבר משביח את השכר.
מבואר, אם כן, שרבא חולק על רב ששת וסובר שההלכה של טעם לפגם נאמרת גם לגבי עכבר. התוספות (ד״ה אמר) והרשב״א (תורת הבית ב״ד ש״א, דף יט, ב) כותבים שלדעת רבא הוא הדין בכל השרצים וכיוצא בהם מדברים המאוסים מטבע ברייתם, שאינם אוסרים בתערובת כשנותנים טעם לפגם.
יתר על כן, הרא״ה בבדק הבית (שם) סובר שלדעת רבא שרצים המאוסים אינם אוסרים כשהם פגומים בין בגופם ובין בנתינת טעמם במאכל אחר, ולא אסרה אותם התורה אלא כשתיקן והשביח אותם. לדבריו, רבא חולק על רב ומתיר את חבית השכר שהעכבר נפל לתוכה מפני שבוודאי נפגמה. אולם הרשב״א
(משמרת הבית שם) דוחה את דבריו ומסביר שגופם של השרצים המאוסים בוודאי אסור, והריטב״א מוסיף שאף לוקים עליהם, וכל ההיתר משום טעם לפגם הוא רק על תערובת של טעמם.
הגמרא מסתפקת עוד מה הדין אם נפל עכבר לתוך חומץ, מביאה מעשה ברב כהנא שאסר ולבסוף מוסיפה שההלכה היא שבין כשנפל לשכר ובין שנפל לחומץ – משערים בשישים.
ניתן להסיק מכך שהגמרא פושטת את ספקו של רבא לחומרא, ועכבר נחשב כנותן טעם לשבח בין בשכר ובין בחומץ, על כן צריך לבטלו בשישים. אכן, מדברי הראב״ד ורבנו חננאל (מובא בפסקי הרי״ד) עולה שלמסקנת הגמרא ודאי שהעכבר משביח בשכר ובחומץ. מאידך גיסא, הרי״ף (לב, ב), הרא״ה והרא״ש (סי׳ יב) מבארים שהגמרא מחמירה רק מחמת הספק שמא העכבר נותן טעם לשבח, וכן כותב הריא״ז (הלכה ב, מא).
גם הרמב״ם פוסק שעכבר שנפל לשכר או לחומץ – משערים בשישים, אך בעל הגהות מיימוניות (אות נ) כותב בשם רשב״ם שאין צריך שישים מפני שפוגם. שיטה זו נראית תמוהה שהרי היא עומדת בניגוד למסקנת הגמרא, מה עוד שבעל הגהות מיימוניות מוסיף שכן כתב הראבי״ה בשם רשב״ם, ואילו בראבי״ה (סי׳ אלף עז) הדברים מובאים בנוגע לעכבר שנפל ליין ולא לשכר.
מכל מקום שיטה זו נזכרת גם בתשובת הרדב״ז (ח״ב סי׳ תשיז) ובאגור (סי׳ אלף רעה), ובעל שו״ת חקרי לב (יו״ד ח״א סי׳ עו) מסביר שהרשב״ם מפרש את האמור בגמרא ביחס לעכבר שבשדות, שהוא מושבח מצד עצמו, וספק הגמרא היה אם הוא נותן טעם לשבח גם בפליטת טעמו. אבל עכבר המצוי בבתים בוודאי פוגם, ועל כך נאמר לפי דעה זו שאינו אוסר אף בשכר ובחומץ.
ב. בכמה משערים כנגד העכבר.
בגמרא מובאות דעות שונות בכמה צריך לשער כנגד העכבר, והגמרא מסיקה שבין בשכר ובין בחומץ משערים בשישים. כן פוסקים הרי״ף (שם, הרא״ש (שם) וראשונים נוספים, וכך נפסק ברמב״ם ובשלחן ערוך.
לעומת זאת בעל הלכות גדולות (הוצ׳ מקיצי נרדמים, עמ׳ 265) כותב שחבית שיש בתוכה יין, שמן או משקה אחר, ונפל לתוכה שקץ או עכבר – שיעורו הוא באחד לאלף, אם כי בהמשך הוא מביא גם את דברי הגמרא שמשערים בשישים.
האור זרוע
(סי׳ רסד) כותב בשם רב ניסים גאון בספרו מגילת סתרים שהמקור לשיטת בעל הלכות גדולות הוא מהירושלמי במסכת תרומות
(י, ה), שם נאמר: ״הורי רבי יוסי בי רבי בון בעכברא חד לאלף״, ונמצא שהוא סומך על הירושלמי בניגוד למבואר בסוגיית הבבלי. גם התוספות (ד״ה אידי) כותבים שזוהי דעת הירושלמי, אם כי לדעתם העיקר כבבלי.
האור זרוע מקשה מדוע דינו של העכבר שונה מכל האיסורים שבתורה שנתערבו מין בשאינו מינו, שמשערים אותם בשישים, על כן הוא מפרש שכוונת הירושלמי להתיר את גוף העכבר שהתערב בהיתר מרובה, וכיון שבריה אינה בטלה צריך לשער באלף, ולפי המבואר שם בירושלמי די בתשע מאות ושישים, אבל בנוגע לפליטת טעמו של העכבר בתערובת די בשישים.
הראבי״ה (סי׳ אלף עז), הסמ״ג (לאוין קלח) והרא״ש (
חולין פ״ז סי׳ לא) דוחים את הראיה מהירושלמי בדרך אחרת. לדבריהם הירושלמי לא דיבר כלל על עכבר אלא על דג טמא שנכבש עם דג טהור, שבטל באלף כדין בריה, ומה שנזכר שם ״עכברא״ הכוונה לשם של מקום.
הרי״ד, לעומתם, מיישב בספר המכריע
(סי׳ לו) את שיטת בעל הלכות גדולות עם האמור בסוגייתנו. הוא מדייק מלשונו שיש הבדל בין יין ושמן ודומיהם, שעליהם נאמר השיעור של אחד לאלף, לבין שכר וחומץ שלגביהם נאמר בגמרא השיעור של שישים. לדבריו, ההלכה שמשערים בשישים נפסקה לגבי שכר וחומץ דווקא, אבל לגבי משקים אחרים חוששים לדעה המובאת בסוגייתנו שמשערים כתבלין בקדרה, ותבלין בטל רק באלף.
ג. הזמן ששהה העכבר בחבית.
התוספות (סח, ב ד״ה ההוא) מקשים למה אסר רב את השכר שנפל לתוכו העכבר, והרי בתערובת של צונן בצונן אין שום נתינת טעם, ומתרצים שמדובר בכגון ששהה בשכר יום או יומיים, וכבוש הרי הוא כמבושל. הרא״ש (סי׳ יא) מוסיף בשם ריצב״א שאם שהה יום שלם מעת לעת נחשב לכבוש, ובולע ופולט כמבושל.
מדברי התוספות עולה שאם השכר היה רותח הוא היה נאסר מיד, ואכן המאירי באחד מפירושיו כותב שמדובר בעכבר שנפל לחומץ ושכר חמים.
הרמב״ם אינו כותב כמה זמן צריך העכבר לשהות בשכר ובחומץ עד שיאסרו, והלחם משנה מסביר שמתוך חריפותם של השכר והחומץ הם בולעים בקלות, וכך לדעתו מתורצת קושיית התוספות.
הטור והשלחן ערוך פוסקים שאם העכבר נפל לצונן ולא שהה בו מעת לעת – מוציאו והמשקה מותר, אך אם נפל למשקה רותח, או לתוך צונן ושהה בו מעת לעת – הרי הוא אסור, עד שיהא במשקה שישים כנגד העכבר.
מתוך כך הש״ך (קה סק״ב) מקשה על השלחן ערוך, שבסימן קה, ב כותב שאיסור הכבוש בתוך ציר נחשב כמבושל אם שהה כדי שיתנו על גבי האש ויתחיל לרתוח, והוא משווה כבוש בחומץ לכבוש בציר, ואילו בנידון של סוגייתנו הוא כותב שכבוש בחומץ שיעורו מעת מעת. הש״ך אינו מתרץ את פסקי השלחן ערוך ומסיק שהעיקר כמו שכתוב בהלכה שלפנינו, שכן החומרה בציר היא מחמת המלח שבו.
המגן אברהם (או״ח סי׳ תמז סקכ״ח) מיישב את פסקי השלחן ערוך בדרך של חילוק, שחומץ חזק נחשב לדבר חריף ועל כן שיעור הכבישה בו הוא כדי שיתחיל לרתוח, ואילו בהלכה שלפנינו מדובר בחומץ שאינו חזק.
בעל ספר בית ישראל (ד״ה ש״ך סק״ד) מבאר ששיעור הכבישה בציר ובחומץ כדי שירתח הוא רק מדרבנן, ולכן בנוגע לעכבר שיש ספק אם הוא משביח או פוגם, אף שנכבש בציר או בחומץ בשיעור כדי שירתח – אינו אוסר, שספק בדרבנן להקל. בדומה לכך מובא בפרי מגדים (ש״ד סק״ב) בשם בית לחם יהודה שיש ספק בעצם הדין שבכבישה בציר די בשיעור כדי שירתח, וכיון שכך בעכבר שיש ספק אם הוא משביח או פוגם הרי הוא מותר מחמת ספק ספיקא עד שיהיה כבוש מעת לעת.
בגמרא מובא שרב כהנא אסר חבית של חומץ שנפל לתוכה עכבר, ורצו להוכיח מזה שעכבר משביח את החומץ, אך דוחים: ״ההוא אימרטוטי אימרטט״.
רש״י, המאירי, הנמוקי יוסף וראשונים נוספים מפרשים שהעכבר נחתך לחתיכות דקות וקטנות, וכיון ששרץ אסור בשיעור כעדשה, כמו שנאמר לעניין טומאתו, יש לחוש שיבלע חתיכה מגופו יחד עם החומץ. לפי זה החומץ נאסר אפילו אם יש בו שישים כנגד העכבר.
הריטב״א מקשה על שיטת רש״י שלא מצינו מקור לכך שמשווים את שיעור האכילה לשיעור הטומאה, אלא כל האיסורים שיעורם בכזית, ובעל העיטור (ח״ג שער ראשון דף יב,
א) מוסיף שבירושלמי
(נזיר ו, א) נאמר במפורש להפך, ששרצים מטמאים בכעדשה ואכילתם בכזית.
אולם הרמב״ן, הרשב״א (תורת הבית ב״ד ש״א, דף כ, א) והר״ן (על הרי״ף,
דף לב,
ב) מביאים ראיה לרש״י מהגמרא במעילה
(טז, ב) האומרת ששרצים המובדלים, דהיינו שמונת השרצים שמנתה תורה, איסורם בכעדשה כדין טומאתם. עם זאת הם מעירים על כך שרש״י כותב זאת בנוגע לשרץ בלבד, בעוד שגם באיסורים אחרים ראוי לחוש לאכילה של חתיכות קטנות לפי הכלל שחצי שיעור אסור מהתורה.
הש״ך (סק״ג) מסביר שמדובר כאן בחומץ שיש בו מאכל, ואיסור שהתערב בו ראוי שיתבטל ברוב ככל תערובת של יבש ביבש הנותנת טעם לפגם, על כן רש״י מפרש שהאיסור הוא דווקא בשרץ ששיעורו בעדשה, והוא נחשב כבריה שאינה בטלה. נימוק זה מבואר באיסור והיתר הארוך (
כלל לב,
סע׳ ט,
י), והרמ״א בדרכי משה (אות א) מסביר ששיעור טומאתו נקבע לכעדשה הואיל וכך הוא בתחילת ברייתו, ולכן נחשב כבריה שאינה בטלה. בחיבורו נקודות הכסף הש״ך מבהיר שאין לעדשה מן השרץ גדר של בריה ממש ומעיקר הדין הוא בטל כשאר איסורים, אלא שחכמים גזרו על שרץ שמא יפגע בממשו של איסור, כיון שבשיעור מועט כעדשה יכול לבוא לידי חיוב מלקות.
לעומת זאת הט״ז (סק״א) והפרי חדש
(סק״ג) כותבים בדעת רש״י שגם בכל האיסורים יש לחשוש שיפגע בחתיכה של איסור, וחצי שיעור אסור מהתורה. בטעם הדבר שהאיסור אינו בטל בשישים הם כותבים שביטול אפשרי רק כשגוף האיסור אינו ניכר בתערובת, אבל כאשר גוף האיסור ניכר בתערובת, אף שלא ניתן לסנן ולהוציא אותו – אין לו ביטול. לדבריהם אין הבדל בעניין זה בין שרץ לבין איסורים אחרים, ואף ששרץ שיעורו בכעדשה אין לכך גדר של בריה, שזה נאמר רק בדבר שלם ולא כשהוא חתוך ומרוסק.
לפי דרכם יש לברר מדוע רש״י מדגיש שמדובר בשרץ ששיעורו כעדשה, והט״ז כותב שאין כוונת רש״י לשרץ דווקא, אלא שנקט את האיסור הקטן ביותר שחייבים מלקות על אכילתו.
בעל ספר כנפי יונה
(סי׳ קד) מתרץ קושיה זו בדרך אחרת. הוא כותב שוודאי איסור מועט שהתערב ואי אפשר לסננו אסור משום חצי שיעור, אבל בשרצים ודברים פגומים שנאמר בגמרא שאיסורם הוא חידוש אין לך בו אלא חידושו, ולא אסרה תורה אלא כשהם בשיעורם ולא בחצי שיעור. החתם סופר מוסיף סברה שכשם שלומדים בשרצים את שיעור איסור אכילתם מטומאתם, כך לומדים את איסור האכילה מטומאה להקל, ולכן כמו ששני חצאי שיעור אינם מצטרפים לעניין טומאה של הנוגע בהם כך גם אין איסור אכילה בשני חצאי שיעור, ולכן הזכיר רש״י את החשש שיאכל כשיעור עדשה דווקא.
תלמידי רבנו יונה מקשים על רש״י, מדוע אסרו את החומץ ולא התירו על ידי סינון במסננת. אכן, הראב״ן (סי׳ שטז) והמאירי שמפרשים כרש״י כותבים שאם סיננו במסננת מותר, והריא״ז (שם אות מה) מסביר שבגמרא לא התירו על ידי סינון מפני שהיה זה תבשיל של חומץ ואי אפשר לסננו. ראוי לציין שהראבי״ה (שם) כותב שישליך את חתיכת השרץ הניכרת לו והשאר בטל בשישים, ואולי ניתן להסיק מדבריו שאין צריך לסנן במסננת.
מכל מקום, תלמידי רבנו יונה דוחים את פירוש רש״י ומביאים את פירוש רבנו שמואל שכל זמן שהעכבר שלם אין הוא משביח, אבל כשהוא נמרט אז הוא משביח ולכן נאסר. בדומה לכך מובא ברמב״ן וברשב״א (שם) שיש מפרשים שמתוך שנשתהה העכבר בחומץ זמן רב כל כך עד שנמרט יש לחוש שחריפות החומץ משביחה את טעמו. הר״ן (שם) מביא הסבר שונה במקצת שהעכבר שהה בחומץ עד שנשרו שערותיו, ומתוך ששהה זמן רב כל כך יש לחשוש שנותן טעם לשבח.
הראב״ד מפרש ש״אימרטוטי אימרטט״ היינו שנמרטו והוסרו שערותיו קודם שנפל לחבית, ולדעתו בכגון זה ודאי שהעכבר נותן טעם לשבח, וספק הגמרא הוא שמא טעמו פגום מחמת שערותיו. אולם הרשב״א (שם) תמה על כך, שהרי בגמרא מבואר שאנשים בדלים ממנו מחמת מיאוסו, ובוודאי אין הכוונה רק לשערותיו.
הרמב״ם אינו מביא דין זה בהלכותיו, אולי משום שהגמרא מביאה זאת בדרך של דחייה ואין דרכו של הרמב״ם להביא תירוצים שנאמרו בדרך של דחייה בעלמא.
הטור והשלחן ערוך פוסקים שאם נחתך העכבר לחתיכות דקות ויכול לסננו במסננת עד שלא ישאר בתוכו כלום – הרי הוא מותר בביטול בשישים, אבל אם אי אפשר לסננו, כגון שיש מאכל מוצק בתוך המשקה – הרי הוא אסור מחשש שיאכל את גוף האיסור.
בעל איסור והיתר הארוך (שם) כותב שדווקא אם נפל העכבר למשקה אסור לשתות ממנו בלא סינון, שכיון שאפשר לסננו הרי זה כדבר שיש לו מתירין, אבל אם נפל למאכל באופן שאי אפשר לסננו והאיסור אינו ניכר – הרי הוא בטל בשישים כשאר איסורים.
אכן, בעל הדרישה (סק״א) מקשה על הטור מדוע הוא אוסר כשנחתך ואי אפשר לסננו ואילו בסימן קא נאמר על בריה וחתיכה שאינה ראויה להתכבד שאם התרסקו הרי הן מותרות על ידי ביטול. הוא מתרץ בשם רש״ל שרק באיסור של שרץ החמירו בכך הואיל ושיעור אכילתו בכעדשה, מה שאין כן באיסורים אחרים, וכך מבארים הרמ״א בדרכי משה (שם) והב״ח. בעל הדרישה מציע הסבר נוסף ולפיו בסימן קא מדובר בתערובת של מין במינו והאיסור שהתרסק אינו ניכר כלל בתוך ההיתר, לכן הוא בטל, ואילו כאן מדובר בכגון שהחתיכות של העכבר ניכרות אלא שלא ניתן לסנן אותן מתוך המאכל, ולא שייך בזה דין ביטול.
הרמ״א כותב בשלחן ערוך שדווקא בשרץ יש לחשוש אם הוא מעורב בחומץ ואינו יכול להוציאו, מה שאין כן בשאר איסורים. כאמור זו גם דעת הרש״ל והב״ח, וכך פוסק הש״ך (שם) למעשה. אולם הט״ז (שם) והפרי חדש
(סק״ג) חולקים על הרמ״א וסוברים שהוא הדין בשאר איסורים כאשר האיסור ניכר בתערובת, וכך ניתן לדייק גם מדברי הבית יוסף.
למסקנת הגמרא בין שנפל העכבר לשכר ובין שנפל לחומץ משערים בשישים, אולם הרמב״ן, הרשב״א (בחי׳ ובתורת הבית שם, דף כ, ב), הריטב״א והר״ן (שם) כותבים בשם רבותינו הצרפתים שדווקא בשכר ובחומץ צריך לשער בשישים שמא העכבר משביח אותם, אבל ביין, בשמן ובמשקים אחרים ודאי שהוא פוגם והם מותרים. המאירי כותב שהגמרא אוסרת בדברים חריפים כדוגמת שכר וחומץ, מה שאין כן במשקים שאינם חריפים.
הראב״ן (שם) ורבנו שמואל (מובא בראבי״ה שם ובשבלי הלקט ח״ב סי׳ ו) סוברים שעכבר שנפל ליין פוגם ואין צריך לשערו בשישים, אלא שלא מבואר בדבריהם מה הדין במשקים אחרים.
לעומת זאת הר״ן בחולין (
דף לו, ב בדפי הרי״ף) כותב בשם גאון שאם נפל עכבר לשמן רותח צריך שישים להתירו, והר״ן מסיק מכך שלדעתו עכבר משביח גם בשמן. אכן, האור זרוע
(סי׳ רסד) סובר שגם במשקים אחרים צריך לשער בשישים, וגם האגור
(אלף רעח) כותב שאין הוא רואה לנכון להקל ביין ובמשקים אחרים.
הרמב״ם פוסק שבשכר ובחומץ משערים בשישים מחשש שהעכבר נותן טעם לשבח, אבל ביין, שמן ודבש ודאי שהוא פוגם מפני שהם צריכים להיות מבושמים.
מדברי הבית יוסף משמע שהרמב״ם נוקט יין, שמן ודבש כדוגמה בלבד והוא הדין במשקים אחרים, שכן הוא כותב שלעניין הלכה נוקטים כרמב״ם ורבותינו הצרפתים, וכאמור הם מקלים גם במשקים אחרים.
אולם הרש״ל (יש״ש פ״ז סי׳ מח), הגר״א
(סק״ח) ובעל מעשה רקח מוכיחים מהנימוק של הרמב״ם שהוא מתיר דווקא במשקים אלו מפני שהם צריכים להיות מבושמים והעכבר בוודאי פוגמם, מה שאין כן במשקים אחרים. עם זאת, בעל מעשה רקח כותב שניתן לסמוך על טעימת גוי אם הטעם נפגם.
הטור כותב בשם הרמב״ם שאם נפל ליין ושמן הרי הם מותרים, והב״ח מעיר שהטור השמיט את הדבש ומוסיף שיתכן שבספרי הרמב״ם שלפניו היתה גרסה אחרת. אך הב״ח עצמו סובר שמקלים בכל המשקים מלבד שכר וחומץ, שכן הגמרא הסתפקה רק בהם, ולדבריו זו גם דעת הרמב״ם.
מחבר השלחן ערוך פוסק כפי שכתב בבית יוסף שאם נפל ליין, שמן או לשאר משקים ודאי שפוגם ואין צריך שישים להתירו. הרמ״א מוסיף שלפי זה גם בשומן יש להקל, אך יש מחמירים בשומן, ומסקנתו היא שבמקום הפסד גדול יש לסמוך על דברי המקלים.
הט״ז (סק״ה) כותב שלדעת הרמ״א יש להחמיר בכל המשקים, ורק במקום הפסד מרובה ניתן להקל בכל המשקים חוץ משכר וחומץ, אם כי הט״ז עצמו (סק״ב) נראה שמתיר אף ביין, שמן ודבש, וכן משמע מהש״ך (סק״ה).
אולם רבי עקיבא איגר (בחי׳ לשו״ע) והבית מאיר מבארים שהרמ״א מחמיר רק לגבי שומן, כפי שעולה מדבריו בתורת חטאת (כלל כב, יא), אבל במשקים אחרים הוא מקל כדעת השלחן ערוך, וכן בסימן קז, ב הוא כותב שהמנהג להקל בדברים המאוסים שנפלו לתבשיל.
בעל יד יהודה (פירוש הארוך סקי״ב) מחדש שמה שנזכר בגמרא שעכבר משביח בשכר היינו דווקא בשכר שבימי התלמוד, שעשו אותו מתאנים והיתה לו חמיצות כמו של חומץ, אבל שכר שלנו שעשוי משעורים דינו כיין ומי דבש, וכל בשר ושומן פוגם בו.
רב שימי מנהרדעא מקשה במהלך הדיון שבגמרא שעכבר אינו מאוס שהרי הוא עולה על שולחן מלכים, ומתרץ שיש הבדל בין עכבר שביישוב לבין עכבר שבשדה, וכפי שכותב רש״י עכבר שביישוב מאוס ואילו עכבר שבשדה עולה על שולחן מלכים, ויש לברר האם חילוק זה נשאר גם למסקנה.
הרשב״א (תורת הבית שם, דף כ, ב) כותב את ההלכה שבסוגייתנו על עכבר שביישוב, ומזה נראה שהדין בעכבר שבשדה שונה, שכיון שעולה על שולחן מלכים הרי הוא נותן טעם לשבח בתבשיל. הדברים מפורשים יותר בשלחן ערוך הכותב שעכבר שבשדה נותן טעם לשבח שהרי עולה על שולחן מלכים, ובעכבר שביישוב יש ספק אם משביח בשכר ובחומץ.
הפרי חדש
(סק״א) מסביר שמדברי רב שימי אנו למדים שהסוגיה עוסקת בעכבר שביישוב, ובזה הסתפק רבא אם משביח בשכר וחומץ או פוגם, אבל עכבר שבשדה שאינו מאוס בוודאי אינו פוגם בדבר אחר.
אולם הב״ח, הש״ך (סק״א) והגר״א
(סק״א) דוחים את דברי השלחן ערוך, מפני שהרי״ף (דף לב, ב), הרמב״ם, הרא״ש (סי׳ יא) ופוסקים נוספים אינם מזכירים את החילוק בין עכבר שביישוב לבין עכבר שבשדה, הרי שלדעתם אין הבדל בין סוגי העכברים לעניין נתינת טעם בדבר אחר.
מלבד זאת הש״ך כותב שבגמרא מוכח שאף על פי שעכבר שבשדה עולה על שולחן מלכים הוא נותן טעם לפגם, ובעל מחצית השקל מבאר שרב שימי סבר בקושייתו שעכבר אינו מאוס ולא טען שהוא נותן טעם לשבח, משמע שרק גופו של העכבר שבשדה אינו מאוס אבל הטעם שנותן בדבר אחר הוא כמו בעכבר שביישוב. הגר״א (שם) כותב שהחילוק של רב שימי נאמר רק לפי הסברו של רב ששת, שעכבר אוסר כשנותן טעם לפגם מחמת החידוש שנאסר אף שגופו מאוס, ונראה שכוונתו לומר שלמסקנה אין קשר בין העובדה שגופו עולה על שולחן מלכים לבין נתינת טעם בתבשיל אחר.
יחד עם זאת הב״ח מסכים שקיים הבדל ביניהם לעניין גופו של העכבר, שעכבר שבבית בטל ברוב שהרי הוא מאוס, ואילו עכבר שבשדה כיון שעולה על שולחן מלכים הרי הוא אסור אם יש כזית בכדי אכילת פרס.
ראוי לציין שמדברי הרוקח
(סי׳ תסא) עולה שמה שנאמר על עכבר שמשביח בחומץ היינו בעכבר העולה על שולחן מלכים, ובעל שו״ת חקרי לב
(שם) כותב שלדעתו הסוגיה דנה על עכבר שבשדה אם משביח או פוגם, אבל עכבר שביישוב שהוא מאוס בוודאי פוגם, וכאמור לעיל כך הוא כותב גם בשיטת רשב״ם.
למעשה, הכרתי ופלתי (סק״א) מסכים לפסק השלחן ערוך שעכבר שבשדה משביח, ובעל ערוך השלחן (סע׳ ז) מוסיף להסביר שהפוסקים השמיטו חילוק זה מפני שהם התייחסו לעכבר המצוי בכל מקום, וגם הגמרא הזכירה חילוק זה בדרך אגב כתירוץ לקושיה אך הסוגיה מדברת בעיקר על עכבר שביישוב.
גם הפרי חדש
(סק״א) כותב שהעיקר כשלחן ערוך, ומבאר שהפוסקים השמיטו חילוק זה מפני שאין השלכה למעשה אם עכבר שבשדה אוסר בשכר וחומץ מדין ספק או מדין ודאי, ובנוגע למשקים אחרים צריך בדיקה אם הוא משביח או פוגם. לפיכך הוא סובר שיתכן שגם לשיטת המחבר עכבר זה פוגם ביין, שמן ודבש, כסתימת הרמב״ם. אולם בעל ערוך השלחן כותב שדינו כשאר איסורים שמשערים בשישים.
הפרי תאר (סק״א) מסכם שמידי ספק לא יצאנו ויש להחמיר בספק של תורה, ולכן עכבר שבשדה אוסר בכל דבר עד שיבדקו ויתברר שנתן טעם לפגם.